Op welke manier wil jij je geld verdienen? Special Inkomstenbronnen deel 1

with No Comments

Dát je moet verdienen is zeker. Niet zomaar af en toe een bedragje, maar maandelijks of wekelijks de zekerheid van geld op je rekening, genoeg om al je kosten mee te betalen. En je wil niet alleen nu geld verdienen, maar er later ook ruim bij zitten. Het liefst staat daar ook redelijk, niet al te zwaar werk tegenover.

We zijn geneigd ons vooral te focussen op wát we later willen worden – het beroep dat we kiezen. Maar denk jezelf niet in een hokje! Vóórdat je gaat bedenken of je meer hebt met logistiek of met de kinderopvang, denk eerst eens na over hoe jij je geld wil verdienen. De manier waarop je geld verdient, beïnvloedt hoe je je leven leeft en aan welke regels je gebonden bent.

In het kort heb je ongeveer de volgende opties:

  • Werken voor een werkgever
  • Ondernemen
  • Internet en affiliate marketing
  • Beleggen en investeren
  • Goede ideeën
  • Handelen en opknappen

Dit zijn de meestvoorkomende manieren om geld te verdienen. Hieronder volgt een eerste uitleg over die verschillende manieren. In de komende artikelen vertel ik je meer over elk van deze manieren om je geld te verdienen.

 

Werken voor een werkgever

Dit is veruit de meest bekende manier om aan geld te komen en staat ook bekend als de veiligste, maar je levert vaak (veel) in op je vrijheid, flexibiliteit en autoriteit.

 

Ondernemen

Als je een bedrijf opricht, gun je jezelf meer vrijheid. Maar je hebt ook meer onzekerheden, omdat je als ondernemer alles zelf moet regelen. En het runnen van je eigen bedrijf kan je veel opleveren, maar je ook flink in de financiële problemen .

 

Internet en affiliate marketing

Als je eenmaal doorhebt hoe je geld kunt verdienen via internet, en je hebt iets op internet te plaatsen wat mensen willen zien, is dit een hele fijne inkomstenbron. Het duurt alleen lang voor je resultaten begint te zien, en jouw internet content moet wel meerwaarde hebben. Bovendien proberen veel mensen deze manier al.

 

Beleggen en investeren

Rijk worden zonder te werken? Dat kan. Addertje onder het gras is dat je hier niet mee kan beginnen zonder (klein) startkapitaal. En zowel bij beleggen als bij investeren loop je risico. Daartegenover staat dat de huidige inflatie hoger is dan de rente op spaarrekeningen. Het geld wat je overhoudt, kun je dus beter investeren dan sparen.

 

Goede ideeën/creativiteit

Hieronder vallen bijvoorbeeld royalty’s van een liedje, of een succesvolle uitvinding waar je patent op hebt. Als jouw idee goed is en je hebt het goed beschermd, dan kun je anderen verplichten jou een bedrag te betalen, telkens als ze jouw idee gebruiken. Je krijgt dan betaald over bv. alle cd-opbrengsten en media-uitzendingen met jouw liedje, of betaald door een groot bedrijf om jouw idee in productie te mogen nemen.

 

Handelen/opknappen

Alleen aan te raden als je echt handig bent in klussen. Je kan dit met van alles doen: kleding, meubels, auto’s, huizen… Je moet wel oog hebben voor een goede deal, anders is dit geen inkomstenbron maar een dure hobby.

 

 

Zaken zoals thuiswerk en zelfgemaakte spulletjes verkopen laat ik achterwege. Ten eerste omdat deze onder één van bovengenoemde categorieën vallen en ten tweede omdat dit soort inkomstenbronnen over het zeer weinig slagingskans of laag rendement heeft.

Dat komt omdat in het algemeen geldt: hoe makkelijker het is om eraan te beginnen, hoe meer mensen het doen en hoe meer concurrentie je hebt. Vanwege de regel van vraag en aanbod verdien je met deze methodes dus minder en heb je minder kans om hier succes mee te hebben.

In Forbes, Quote en het Financieel Dagblad staan reportages over succesvolle mensen. Zij hebben goede keuzes gemaakt, welk van bovenstaande manieren ze ook hebben gebruikt om aan hun fortuin te komen. In elk geval hebben zij allemaal gekozen voor het beste, niet het makkelijkste. Succes is niet makkelijk of voorgekauwd. Je zal er moeite voor moeten doen en vooral je eigen pad moeten uitstippelen.

Bovendien: om voor het beste te gaan, en niet het makkelijkste, zul je nieuwe en onbekende uitdagingen tegenkomen en minder zekerheid hebben dan wanneer je kiest voor de makkelijkste manier. Nieuw en onbekend is eng. De keus is aan jou. Ga je voor zekerheid, stabiliteit en geborgenheid, maar minder ontwikkeling, uitdaging en inkomen? Of wil jij financiële vrijheid, intens leven en het beste uit jezelf halen, maar accepteer je ook de bijkomende risico’s, moeite en opoffering?

Dit is geen zwart-wit vraag. Je kan ook meerdere manieren gebruiken om geld te verdienen, bv. je eigen onderneming en parttime werken in loondienst. Je spaargeld investeren en in je vrije tijd viral YouTube-video’s posten. Als je meerdere inkomstenbronnen hebt, genereer je makkelijker meer en spreid je je risico’s.


Leave a Reply